Witamina A – zapotrzebowanie, występowanie, właściwości i wszystko, co warto o niej wiedzieć

Witamina A obejmuje dużą grupę aktywnie biologicznych związków. W rzeczywistości znaczy to, że witaminą A można nazwać naprawdę liczne substancje. Chodzi tu na przykład o kwas retinowy, retinol i wiele innych. Wszystkie one pełnią bardzo istotne funkcje w organizmie.

Czym dokładnie jest witamina A? Jakie jest jej zapotrzebowanie w organizmie? Jakie ma właściwości? W jakich produktach występuje? I co jeszcze warto o niej wiedzieć? Na wszystkie te i bardzo podobne pytania odpowiadamy poniżej. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem.

Jaka jest rola witaminy A w organizmie?

Przede wszystkim witamina jest wprost niezbędna w procesie widzenia. Jest składnikiem białka, które występuje w siatkówce oka, które uczestniczy w widzeniu. Oprócz tego, tytułowa witamina pełni ważną funkcję w podziałach oraz różnicowaniu komórek oraz w utrzymaniu ich odpowiedniej struktury.

Poza tym witamina A odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu komórek rozrodczych oraz w rozwoju płodu. Zapewnia również właściwe funkcjonowanie układu immunologicznego i przyczynia się do stanu naszego naskórka. Reguluje proces złuszczania. Witamina A działa przeciwutleniająco.

Wyciągnięta kobieca dłoń trzymająca witaminę A w postaci różowych tabletek

Źródło: Pexels

Podsumowując, najważniejsze funkcje i właściwości witaminy, o której mowa w artykule, to:

  • udział w syntezie białek oraz przemian tłuszczów,
  • wzmacnianie zdolności regeneracyjnych wszystkich komórek,
  • udział we właściwym przebiegu procesów związanych ze wzrostem,
  • potencjalne właściwości antyrakowe,
  • lepsze widzenie,
  • odnowa naskórka,
  • działanie przeciwzmarszczkowe; wytwarzanie kolagenu oraz elastyny,
  • zmniejszenie wrażliwości naskórka na działanie promieni UV.

Jakie właściwości ma witamina A?

Przede wszystkim ważną właściwością tytułowej witaminy jest działanie antyrakowe. Działa prewencyjnie na:

  • raka jelita grubego,
  • raka stercza,
  • raka piersi,
  • raka płuc.

Witamina ta wchodzi również w skład rodopsyny. Rodopsyna to barwnik wzrokowy, który znajduje się w siatkówce oka. Bierze więc ona czynny udział w procesie widzenia. Niedobór witaminy A może objawiać się więc głównie kurzą ślepotą.

Witamina A niewątpliwie odnawia uszkodzony naskórek i wzmacnia jego funkcję ochronną. Nie dopuszcza do utraty wody ze skóry. Zwiększa wytwarzanie kolagenu oraz elastyny, czyli substancji , które budują skórę. Witamina A może korygować drobne zmarszczki czy przebarwienia na skórze. Dlatego maść z witaminą A naprawdę warto mieć w domu pod ręką. Witamina nawilża i ujędrnia skórę. Wspomaga również proces leczenia trądziku.

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminy A?

Zapotrzebowanie na ten rodzaj witaminy zależy od wieku, płci czy nawet stanu fizjologicznego człowieka. Suplementacja witaminy A raczej nie jest wymagana. Znajduje się ona bowiem powszechnie w spożywanych przez nas pokarmach. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywienia i Żywności jednak, każdego dnia należy dostarczać z pożywieniem takie dawki witaminy A:

  • dzieci w wieku 1-3 lat – 400 µg,
  • dzieci w wieku od czterech do sześciu lat – 450 µg,
  • dzieci w wieku od siedmiu do dziewięciu lat – 500 µg,
  • dzieci w wieku od dziesięciu do dwunastu lat – 600 µg,
  • chłopcy w wieku od trzynastu do osiemnastu lat oraz mężczyźni powyżej dziewiętnastego roku życia – 900 µg,
  • dziewczynki w wieku od trzynastu do osiemnastu oraz kobiety powyżej dziewiętnastego roku życia – 700 µg,
  • kobiety w ciąży poniżej dziewiętnastego roku życia – 750 µg dziennie, powyżej dziewiętnastego roku życia – 770 µg,
  • kobiety, które karmią piersią poniżej dziewiętnastego roku życia – 1200 µg, powyżej dziewiętnastego roku życia – 1300 µg.

Jakie są źródła witaminy A?

Witaminę A zapewniają naprawdę bardzo liczne źródła. Oczywiście mowa tutaj o źródłach pokarmowych. W formie estru tytułowa witamina występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Mowa o wątrobie, żółtkach, mleku, tranie czy przetworach mlecznych.

Pod postacią karotenoidów z kolei witamina A występuje w produktach pochodzenia roślinnego. To chociażby szpinak, sałata, marchew, dynie, brzoskwinie, morele, arbuz, wiśnie, pomidory czy czerwona papryka. Warto pamiętać, że produkty, które zawierają tytułową witaminę w swoim składzie dobrze jest spożywać w trakcie albo po posiłku, który zawiera tłuszcze.

Przyswajanie tej witaminy przez nasz organizm zwiększają inne rodzaje witamin. Na przykład witaminy B, C, D oraz E. Takie samo działanie mają również różne pierwiastki, chociażby wapń, cynk, fosfor. Są też składniki, które to wchłanianie witaminy A zmniejszają. Zalicza się do nich niewątpliwie alkohol, a także nikotyna czy kofeina.

Widok z góry na czerwonego pomidora z zielonym ogonkiem, leżący na drewnianym blacie

Źródło: Pexels

Jakie są objawy niedoboru witaminy A w organizmie?

  • zaburzenia w widzeniu, w momencie słabego światła; to tak zwana kurza ślepota,
  • suchość skóry oraz oczu,
  • zwiększona łamliwość włosów oraz płytek paznokci,
  • zdecydowany spadek odporności, szybkie przeziębianie się i częstsze chorowanie,
  • zahamowanie wzrostu, szczególnie w przypadku dzieci,
  • zupełny albo częściowy brak apetytu,
  • trądzik, który może występować zarówno na twarzy, jak i na plecach,
  • różnego rodzaju problemy z płodnością i zajściem w ciążę.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close