Witamina A obejmuje dużą grupę aktywnie biologicznych związków. W rzeczywistości znaczy to, że witaminą A można nazwać naprawdę liczne substancje. Chodzi tu na przykład o kwas retinowy, retinol i wiele innych. Wszystkie one pełnią bardzo istotne funkcje w organizmie.
Czym dokładnie jest witamina A? Jakie jest jej zapotrzebowanie w organizmie? Jakie ma właściwości? W jakich produktach występuje? I co jeszcze warto o niej wiedzieć? Na wszystkie te i bardzo podobne pytania odpowiadamy poniżej. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem.
Jaka jest rola witaminy A w organizmie?
Przede wszystkim witamina jest wprost niezbędna w procesie widzenia. Jest składnikiem białka, które występuje w siatkówce oka, które uczestniczy w widzeniu. Oprócz tego, tytułowa witamina pełni ważną funkcję w podziałach oraz różnicowaniu komórek oraz w utrzymaniu ich odpowiedniej struktury.
Poza tym witamina A odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu komórek rozrodczych oraz w rozwoju płodu. Zapewnia również właściwe funkcjonowanie układu immunologicznego i przyczynia się do stanu naszego naskórka. Reguluje proces złuszczania. Witamina A działa przeciwutleniająco.
Podsumowując, najważniejsze funkcje i właściwości witaminy, o której mowa w artykule, to:
- udział w syntezie białek oraz przemian tłuszczów,
- wzmacnianie zdolności regeneracyjnych wszystkich komórek,
- udział we właściwym przebiegu procesów związanych ze wzrostem,
- potencjalne właściwości antyrakowe,
- lepsze widzenie,
- odnowa naskórka,
- działanie przeciwzmarszczkowe; wytwarzanie kolagenu oraz elastyny,
- zmniejszenie wrażliwości naskórka na działanie promieni UV.
Jakie właściwości ma witamina A?
Przede wszystkim ważną właściwością tytułowej witaminy jest działanie antyrakowe. Działa prewencyjnie na:
- raka jelita grubego,
- raka stercza,
- raka piersi,
- raka płuc.
Witamina ta wchodzi również w skład rodopsyny. Rodopsyna to barwnik wzrokowy, który znajduje się w siatkówce oka. Bierze więc ona czynny udział w procesie widzenia. Niedobór witaminy A może objawiać się więc głównie kurzą ślepotą.
Witamina A niewątpliwie odnawia uszkodzony naskórek i wzmacnia jego funkcję ochronną. Nie dopuszcza do utraty wody ze skóry. Zwiększa wytwarzanie kolagenu oraz elastyny, czyli substancji , które budują skórę. Witamina A może korygować drobne zmarszczki czy przebarwienia na skórze. Dlatego maść z witaminą A naprawdę warto mieć w domu pod ręką. Witamina nawilża i ujędrnia skórę. Wspomaga również proces leczenia trądziku.
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminy A?
Zapotrzebowanie na ten rodzaj witaminy zależy od wieku, płci czy nawet stanu fizjologicznego człowieka. Suplementacja witaminy A raczej nie jest wymagana. Znajduje się ona bowiem powszechnie w spożywanych przez nas pokarmach. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywienia i Żywności jednak, każdego dnia należy dostarczać z pożywieniem takie dawki witaminy A:
- dzieci w wieku 1-3 lat – 400 µg,
- dzieci w wieku od czterech do sześciu lat – 450 µg,
- dzieci w wieku od siedmiu do dziewięciu lat – 500 µg,
- dzieci w wieku od dziesięciu do dwunastu lat – 600 µg,
- chłopcy w wieku od trzynastu do osiemnastu lat oraz mężczyźni powyżej dziewiętnastego roku życia – 900 µg,
- dziewczynki w wieku od trzynastu do osiemnastu oraz kobiety powyżej dziewiętnastego roku życia – 700 µg,
- kobiety w ciąży poniżej dziewiętnastego roku życia – 750 µg dziennie, powyżej dziewiętnastego roku życia – 770 µg,
- kobiety, które karmią piersią poniżej dziewiętnastego roku życia – 1200 µg, powyżej dziewiętnastego roku życia – 1300 µg.
Jakie są źródła witaminy A?
Witaminę A zapewniają naprawdę bardzo liczne źródła. Oczywiście mowa tutaj o źródłach pokarmowych. W formie estru tytułowa witamina występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Mowa o wątrobie, żółtkach, mleku, tranie czy przetworach mlecznych.
Pod postacią karotenoidów z kolei witamina A występuje w produktach pochodzenia roślinnego. To chociażby szpinak, sałata, marchew, dynie, brzoskwinie, morele, arbuz, wiśnie, pomidory czy czerwona papryka. Warto pamiętać, że produkty, które zawierają tytułową witaminę w swoim składzie dobrze jest spożywać w trakcie albo po posiłku, który zawiera tłuszcze.
Przyswajanie tej witaminy przez nasz organizm zwiększają inne rodzaje witamin. Na przykład witaminy B, C, D oraz E. Takie samo działanie mają również różne pierwiastki, chociażby wapń, cynk, fosfor. Są też składniki, które to wchłanianie witaminy A zmniejszają. Zalicza się do nich niewątpliwie alkohol, a także nikotyna czy kofeina.
Jakie są objawy niedoboru witaminy A w organizmie?
- zaburzenia w widzeniu, w momencie słabego światła; to tak zwana kurza ślepota,
- suchość skóry oraz oczu,
- zwiększona łamliwość włosów oraz płytek paznokci,
- zdecydowany spadek odporności, szybkie przeziębianie się i częstsze chorowanie,
- zahamowanie wzrostu, szczególnie w przypadku dzieci,
- zupełny albo częściowy brak apetytu,
- trądzik, który może występować zarówno na twarzy, jak i na plecach,
- różnego rodzaju problemy z płodnością i zajściem w ciążę.
Witaminy A raczej nie trzeba jakoś specjalnie suplementować, bo ona znajduje się w sporej ilości w posiłkach, które zjadamy na co dzień. Przynajmniej tak słyszałam u dietetyka, do którego chodzę.