Na czym polega weganizm i jakie są zasady diety wegańskiej

Dieta wegańska staje się coraz bardziej popularna. Nie tylko wśród ludzi, którym nie jest obcy los zwierząt trzymanych w okropnych warunkach, ale również chcących zrzucić zbędne kilogramy czy poprawić stan swojego zdrowia. Przez których dieta ta postrzegana jest jako niedoborowa. Jednak przy odpowiednich proporcjach składników odżywczych, jest jak najbardziej wystarczająca.

Czym dokładnie jest weganizm? Na czym polega? Jakie są zasady diety wegańskiej? Co jedzą weganie? Jakie są wady i zalety weganizmu? Na wszystkie te i bardzo podobne pytania odpowiadamy poniżej. serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem.

Czym jest weganizm i co warto o nim wiedzieć? Ogólna charakterystyka

Weganizm jest źródłem diety wegańskiej. Weganizm to styl życia, a jego głównym celem jest wykluczenie wykorzystywania zwierząt do produkcji żywności, odzieży albo kosmetyków. Weganie na przykład nie uczestniczą w wydarzeniach, w których wykorzystywane są zwierzęta. Nie odwiedzają więc cyrków czy zoo. Cenią z kolei miejsca, gdzie zwierzęta żyją i funkcjonują w swoim naturalnym środowisku.

Pierwsze na świecie stowarzyszenie zrzeszające wegan powstało w roku 1944 w Wielkiej Brytanii. Jego założycielami i inicjatorami byli Donald Watson oraz Elsie Shrigley. Zebrali one grupę ludzi, którzy wyeliminowali ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego.

Weganizm oznacza filozofię życia. Dąży się w nim do wykluczenia wszelkich przejawów wykorzystywania  i okrucieństwa wobec zwierząt. W kontekście żywieniowym weganizm oznacza dietę, w której rezygnuje się z produktów pochodzenia zwierzęcego, na przykład, z mięsa, jaj, mleka czy ryb.

Jajka kurze w miseczce i obok miseczki, leżące na stole

Źródło: Pexels

Jakie są zasady diety wegańskiej?

Pierwszą i główną zasadą diety wegańskiej jest spożywanie jedynie produktów pochodzenia roślinnego. U podstawy piramidy żywieniowej w diecie wegańskiej znajdują się takie produkty, jak:

  • pszenica,
  • ryż,
  • żyto,
  • proso,
  • owies,
  • owoce,
  • warzywa.

Środkowy poziom piramidy, to:

  • rośliny strączkowe,
  • orzechy,
  • grzyby,
  • rośliny oleiste,
  • glony morskie.

W skład tej grupy wchodzą również zamienniki mleka krowiego oraz koziego. A więc jest to mleko roślinne, zazwyczaj sojowe albo ryżowe czy tofu zamiast sera.  Na szczycie piramidy z kolei znajdują się:

  • cukier,
  • miód (w przypadku osób, które uznają, że nie jest to produkt pochodzenia zwierzęcego),
  • kawa,
  • herbata.

Ważny w tym wszystkim jest również sam proces przygotowywania potraw. Najlepiej jet jeść produkty surowe. Dopuszczalne jest te gotowanie. Należy jednak wiedzieć, że wszelka obróbka termiczna zmniejsza zawartość witamin oraz składników mineralnych w każdym rodzaju pożywienia.

Jakie są zalety diety wegańskiej?

  • Zdrowsze serce. Głównie dlatego, że produkty roślinne nie są tak tłuste i ciężkie, jak produkty pochodzenia zwierzęcego. Dieta cofa rozwój miażdżycy i obniża cholesterol.
  • Niższy poziom cukru we krwi. U osób, które przebywają na diecie wegańskiej częstotliwość występowania cukrzycy wynosiła 2,9 procent. Natomiast u osób odżywiających się klasycznie – 7,6 procent. Dieta wegańska więc polecana jest diabetykom.
  • Spadek masy ciała. Dieta wegańska polecana jest również osobom, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Dieta wegańska bowiem sprzyja bowiem skuteczności odchudzania. Utrata masy ciała, co więcej, jest zupełnie niezależna od ćwiczeń. Występuje w tempie około pół kilograma miesięcznie.

Jakie są wady diety wegańskiej?

  • Problem z pokryciem zapotrzebowania kalorycznego.
  • Trudności z uzyskaniem optymalnej podaży pełnowartościowego białka.
  • Pewne ryzyko braku niektórych składników odżywczych, między innymi witaminy B12, wapnia czy żelaza.
  • Spora ilość substancji antyodżywczych, na przykład kwasu fitynowego, saponiny czy alkaloidów.
  • Dość spore ryzyko zachorowania na anemię. Głównie przez niedobór żelaza czy witaminy B12.
  • Ryzyko niedożywienia białkowego i zaburzeń w miesiączkowaniu.

Należy również wspomnieć o braku dostępności produktów wegańskich w wielu sklepach, szczególnie tych osiedlowych. Mimo tego, że przecież coraz więcej jest osób na diecie wegańskiej. Często wegańskich dań nie ma również w restauracjach i kawiarniach.

Kobieta ubrana cała na czarno trzymająca w dłoniach pęczek żodkiewek, stojąca na czarnym tle

Źródło: Pexels

Jak zaplanować zdrową dietę wegańską?

  • Jedz przynajmniej 6 porcji produktów zbożowych.
  • Spożywaj chociaż 6 porcji produktów, które bogate są w białko. Dietetycy polecają włączenie do diety wegańskiej tofu, warzyw strączkowych oraz orzechów.
  • Pamiętaj o przynajmniej 4 porcjach warzyw w formie gotowanej, a najlepiej surowej.
  • Jedz przynajmniej 2 porcje owoców w formie gotowanej, surowej, ewentualnie suszonej.
  • Spożywaj przynajmniej 2 porcje tłuszczów, w postaci na przykład oleju lnianego, rzepakowego czy sojowego.

Aby dieta wegańska była jak najbardziej dopasowana do twojego organizmu, warto wcześniej wykonać badania diagnostyczne. Stan zdrowia przy tego rodzaju diecie jest niezwykle istotny. Przede wszystkim decydując się na weganizm trzeba zadbać o to, aby spożywane produkty były bogate w wapń, kwasy omega-3 oraz ważną witaminę B12. Zawsze należy pamiętać, że zdrowie zawsze powinno stać na pierwszym miejscu.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close